TASSTON
  • Hem
  • Pälsvård
    • Klipp & Trim
    • Bad & Spa
  • Tasston
    • Kontakt
    • Bilder
    • inför besök >
      • bokningsregler
      • värdegrund
  • Butik
  • Prislista

Svamp mellan trampdynorna?

3/20/2020

Kommentarer

 
Bild
Bild
 ​I tidigare  inlägg skrev jag om rinniga ögon och hur tårvätskan färgar pälsen röd. Även på tassarna, mungipor, vid kön och rumpa så kan liknande missfärgning uppstå. Hundens saliv, svett och tårvätska innehåller nämligen ämnet porfyrin med ett färgämne som vid kontakt med päls kan färga den rödbrun. I detta blogginlägg kommer jag ta upp kanske det vanligaste stället där missfärgning uppstår – tassarna; och några tips på hur man förebygger och behandlar detta.

En viss missfärgning och mild (tillfällig) svamp är inget att oroa sig då det är en del av hundens naturliga hudflora. Däremot om svampen får fäste så kan en jästsvampsinfektion uppstå och som är något som din hund lider av och behöver veterinärvård. Det är i en fuktig miljö som jästsvamp kan gro i pälsen. Missfärgning kan exempelvis uppstå då hunden svettas mycket mellan trampdynorna eller vistas mycket i blöt miljö (där det kanske slarvas med att torka tassarna efter promenaderna). 

Ofta så har jästsvampinfektion en underliggande orsak såsom sjukdom, allergi, hudveck eller övervikt. Det är därför viktigt att hitta orsaken och behandla denna, likväl som att behandla svampen. Om du inte hittar den underliggande orsaken och få bukt med den så är det lätt att svampen blir ett återkommande problem. Gör man ingenting åt saken så kan det bli ännu värre och hunden börjar slicka sig om tassarna och den kan bli irriterad/öm och sår kan uppstå mellan tårna. Det kan även börja lukta unket , klorna kan bli missfärgade och infekterade (om det har gått långt). 
Man bör absolut i första hand uppsöka veterinär för att få riktig behandling och även hitta orsaken på svampinfektionens uppkomst. Men det finns också flera enkla sätt att förebygga och behandla detta hemma. Kanske vid återkommande problem där underliggande orsaken är okänd. Eller så har du bara en hund som gillar att bada och ofta får problem orsakade av fukt på  tassar. Observera att om problemet har gått långt och om din hund lider, så är det veterinärvård som gäller.

Vad kan man göra hemma / tips: 
  • Det allra första man bör göra vid återkommande fukt problem i tassarna är att klippa kort mellan trampdynorna och tassarna. Då är det lättare att hålla koll på hur tassen ser ut, och svårare för infektionen att få fäste då det strömmar in mer luft mellan tårna på hunden samt det blir lättare att hålla torrt. 
  • Ett annat bra tips är Nutrolin kosttillskott som hjälper hundens hud, bidrar till den naturliga fettlagret som verkar skyddande i hundens päls och hud. Rekommenderas varmt. 
  • En metod som jag inte testat men som verkar populär bland hunduppfödare är: 1 msk Atamon blandat med 2 dl vatten. Sätt hundens tassar i lösningen ett par minuter. Torka noggrant efteråt. Gör så dagligen i en vecka. Atamon är ett konserveringsmedel som finns i livsmedelsbutiken.
  • En enkel behandling och bra att ha hemma som hundägare är: potatismjöl. Dutta potatismjöl mellan tassarna på din hund. Detta suger upp fukten och håller tassarna torra. Du kan även använda potatismjöl som "blodstopp" om du klipper klorna på din hund och råkar klippa i pulpan.
  • Jodopax eller klorhexedin finns det också några som behandlar jästsvamp med. Då utspädd med vatten och för att döda bakterier och hålla rent mellan tassarna. 
  • Viktigt är att hålla tassarna rena. Och vill man inte tvätta med starka medel så är ett tips att tvätta tassarna med gul såpa, lika effektivt som svampshampoo men mildare, billigare och bättre för miljön. 
  • För att lindra eventuell klåda kan man behandla den rena (tvättade) tassen med zinksalva som också är bra för att den kväver den fuktiga miljön som svampen trivs i. 
  • Andra husmorskurer är a-fil, utspädd äppelcidervinäger samt koksaltlösning.
  • Sist ut och kanske det som verkar mest effektiv mot återkommande svampinfektion på hund är Pevaryl i pulverform.  Pevaryl finns att köpa på apotek och är egentligen ett medel för att behandla fotsvamp på människor. Dock skulle jag personligen vara försiktig att använda pevaryl om din hund slickar frenetiskt på tassarna och får i sig pulvret. Så mitt tips för den som vill testa att självbehandla med pevaryl; dutta på pevaryl puder och sätta på strumpor eller skor på hunden. Låt detta sitta i minst en timma och tvätta sedan av och torka. 

Det är tassarna som för din pälskling framåt på äventyr så därför är det kanske extra viktigt att hålla tassarna rena, torra och framförallt friska. Om man inte får torrt med handduk så använd fön. Undvik att få problem orsakade av fuktiga tassar- genom att alltid torka av tassarna efter promenad.

​Lycka till med vården av din pälsklings tassar. önskar / salong Tasston
Kommentarer

salong Tasston - FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDer  corona

3/14/2020

Kommentarer

 
Tasston håller öppet för våra kunder - ring eller maila för tidsbokning då vi för närvarande endast tar emot förbokade behandlingar. Drop-in kloklipp håller stängt tills vidare. 

​För att minska riskerna så sker nu inlämning/utlämning av hund utanför salongen. Om ni eller någon i er nära omgivning känner de minsta symptom så ber vi er vänligen att kontakta oss för att boka en ny tid. 

Nu har vi detta hemska virus i Sverige och under dessa svåra tid är det så viktigt att visa hänsyn, hjälpas åt och värna om varandra. Jag har en familjemedlem som tillhör riskgrupp och håller mig uppdaterad hela tiden om de riktlinjer som gäller. Tveka inte att höra av er vid eventuella funderingar. Tack för visad hänsyn och omtanke gentemot varandra. 

​Vi vill också uppmuntra alla till att gå ut i naturen med sina fyrbenta vänner för att njuta av vårsol och blomster. 

 Håll er friska och ta hand om varandra ♥ / salong Tasston
Kommentarer

Pälsvård - Golden retriever

3/13/2020

Kommentarer

 

​Del II
på Tasston's pälsvårdsserie om olika hundraser. Visst är det helt fantastiskt att hundar är så olika? Och pälsen lika så! Så givetvis är pälsvården olika för olika raser. 

​Här kommer vi samla fakta, råd och tips om de olika hundraserna, deras pälsar och pälsvård. 
Bild
Fakta om rasen. Den gyllene apportören, Golden retrievern kommer från gränsområdet mellan England och Skottland där den avlades fram under slutet av 1800-talet. Jägarna behövde en apporterande hund som kunde söka rätt på fågel och smått som fälldes under jaktens gång. Hunden skulle kunna växla mellan aktivitet och passivitet, och viktigast av allt; kunna arbeta både på land och i vatten. Rasen finns numera uppdelad i två linjer; vanlig och jakt- där jakt varianten är nättare och inte har lika rikligt med päls.

Om pälsen. Rasen klassas som en av världens populäraste hundraser. Den är vänlig, lugn, lojal, arbetsvillig och framförallt otroligt vacker med sin gyllene päls. Golden retriever har "dubbelpäls" med vattenavvisande tjockt lager underull. Deras längre täckpäls är vågig eller slät och färgen kan variera i allt från ljus gräddvit till mörkare guldaktig orange. Karakteristiskt för rasen är det vackra, rikliga pälsbehänget kring hals, ben, lår, undersida och svans.

Skötselråd. Golden, likväl som samtliga hundraser, bör vänjas vid pälsvård, kloklipp och div annan skötsel redan från start/som valp. ​Som goldenägare måste man vara beredd på att borsta sin hund ofta - flera ggr i veckan. Den mjuka underullen tovar lätt och en annan nackdel med dubbelpäls är att de fäller en hel del. Verktyg som är bra att ha då man äger en golden retriever; karda och underullskam. Rasen har egentligen inte någon avancerad pälsvård som kräver besök hos hundfrisör men ca 2ggr/år (eller vid behov) kan vara bra att besöka hundfrisör för djuprengörande bad, blåsa igenom pälsen med blaster/fön, ullkamning, klippa tassar, under magen, fanor osv.  

​Pälsen kan ändra färg från att den är valp. På vissa individer blir pälsen ljusare med åldern - medan andra blir mörkare med åldern. Om en valp har mörkare färg på öronen som valp brukar man säga att den kommer bli mörkare som vuxen. Nosen kan också ändra färg - och bli ljus under vissa perioder (oftast kalla/mörka perioder) - även kallat vinternos. 

Golden retrievers har oftast en otrolig kärlek till vatten och att bada/simma. Visste du att rasen till och med har simhud mellan trampdynorna? Men kärleken till vatten har också en baksida - rasen drabbas lätt av fukteksem, svamp mellan trampdynorna, vattensvans eller andra problem orsakade av vatten och fukt. Efter bad är det således viktigt att torka hunden.

Avslutningsvis så vill jag ta upp vad som händer om man rakar/ klipper ner en golden retriever över hela kroppen. Dvs skär av täckhåren och endast lämnar underullen. En dubbelpälsad hund tex golden retriever, siberian husky, shetland sheepdog har två lager päls; dels yttre täckhår och en mjuk underull. Den dubbla pälsen fungerar som isolering/reglage mot både kyla och värme. På sommaren låter täckhåren kall luft cirkulera inuti pälsen då underullen har fällts ur. På vintern är underullen tjockare och isolerar mot kylan. Täckhåren skyddar mot vind och vatten. Om man däremot väljer att raka ned pälsen så blir endast underullen kvar vilket förhindrar kall luft att komma ner till huden och kyla ner hunden. Dessutom kan inte täckhåren reflektera solens strålar eller skydda mot fukt. Vilket i sin tur ökar risken för solsveda eller fuktexem. Pälsen kommer även ändra struktur efter rakning. Täckhåren kan bli sträva och krusiga medan underullen blir matt och oftast ännu tjockare. Man bör således inte raka en golden retriever om inte god anledning finns. Undantag kan vara; rekommendation av veterinär, underlätta behandling av hudproblem/exem, underlätta för en äldre hund med alldeles för mycket päls osv.  
Bild
Bild
Länkar: skk, goldenklubben

Lycka till med pälsvården på din golden retriever! önskar salong Tasston.
Kommentarer

Välkommen till salongen

3/7/2020

Kommentarer

 
1:a Maj välkomnar jag Annika (Carlssons Hundtrim) till salongen. Annika är både duktig och har ett fint sätt med hundar - så jag ser verkligen fram emot att dela lokalen med henne. bilder: carlssons hundtrim
Bild
Bild
Bild
https://www.carlssonshundtrim.se/
Bild
Kommentarer

TIPS - ren päls tovar mindre

3/7/2020

Kommentarer

 
Den första regeln inom pälsvård, Ren päls tovar mindre.

Blir din hund tovig "hela tiden" och du känner att du inte har någon kontroll på pälsen trots att du borstar och försöker? Mitt främsta tips: Bada hunden ofta! Man brukar säga att de flesta hundar bör badas minst en gång i månaden. Du kan med stor fördel bada hunden oftare. Vissa pälsar behöver tvättas minst 2ggr i månaden eller så ofta som varannan vecka. Använd bra schampo och balsam som är anpassat för hundens naturliga pH värden (använd aldrig produkter ämnade för människor på din hund) och tänk på att många produkter bör spädas ut med varmt vatten och skakas om innan användning. Tips är att använda en gammal vattenflaska som blandflaska. Eventuella tovor är viktigt att reda ut innan bad då tovor annars kan bli värre vid schamponering. Men regeln lyder, ren päls tovar mindre. Så mitt lilla tips: bada ofta- för en mer lättskött och kontrollerbar päls. Speciellt under "slyngelåldern" 7-12 månader då din valps päls skiftar från mjuk valppäls till något strävare vuxenpäls. Här kan det vara riktigt svårt att hålla efter tovorna- och det skönaste kan vara att klippa pälsen kort för att underlätta under denna period. 

Givetvis räcker det inte endast med att hålla pälsen ren, man måste även hålla efter och borsta/kamma igenom pälsen. Detta gör du med de verktyg som är lämpligast för din hunds pälstyp. Här finns en djungel av borstar, kammar och kardor. Oftast rekommenderad kenneln/uppfödaren vilka pälsvårdsverktyg som är mest lämpliga för rasen och pälstypen då ni hämtar hem er nya familjemedlem. Även hur ofta man bör borsta sin hund varierar på ras och pälstyp, vissa raser måste borstas varje dag medan för andra räcker det med 1-2 ggr i veckan. Vid funderingar och frågor om just din hunds pälstyp och skötselråd, välkomna att rådfråga oss på salongen. 

Tips!
Gör borstning av pälsen till en rutin. Skötseln av hunden borde göras till en mysig stund, låt hunden känna att när du tar hand om hundens päls så gör du det av kärlek och omtanke. Mitt tips: medan ni tittar på tv ( reklampaus är ett bra tillfälle!). "Jahapp nu kommer reklamen, fram med borsten!". Lättare att komma ihåg och väldigt mysigt och avslappnat :) 

Lycka till med pälsvården! / salong Tasston
Kommentarer

Rinniga ögon

3/1/2020

Kommentarer

 
Bild
Varför är min hund röd/brun kring ögonen?
​

Det finns ett färgämne i tårarna som färgar päls roströd/brun så om du har en hund med rinniga ögon så färgas därav pälsen under ögonen. Missfärgningen syns tydligast på vita/ljusa hundar och brukar tyvärr inte gå att tvätta bort då den sätter sig djupt i pälsstråna.

Det man bör göra som hundägare är absolut att uppsöka veterinär (gärna ögonspecialist) för att utesluta att det inte finns en behandlingsbar bakomliggande orsak såsom; inåtrullade ögonlock, felväxande ögonhår, tilltäppta tårkanaler eller annat. 

Om veterinären inte hittar någon orsak så kan det också vara så att du helt enkelt har en hund där ögonen är rinniga. Vissa raser är mer kända för detta problemet: Tex malteser, pudel och shih tzu, samt övriga raser som har utåtstående ögon och kort nos. Här får man lära sig leva med problemet och rengöra dagligen, samt underlätta för hunden så mycket som möjligt.

​Håll ögonen torra, och tvätta varje dag med kompress och koksalt. Några andra tips är att smörja ett tunt lager vaselin under ögat - vilket gör att tårvätskan "rinner av", klippa pälsen kort vid ögonen. Du kan också ta en fintandad kam, doppa i ljummet vatten, och försöka kamma under tårkanalen - "dra bort ögongojset ur pälsen". 

Genom att vidta dessa åtgärder så undviker du eventuella problem som kan uppstå om man låter rinnande ögon fortgå. Om du inte torkar/hjälper hunden att hålla efter vid ögonen kan det nämligen uppstå  ögoninfektioner eller fuktskador på huden under ögat. Skulle det uppstå några problem ska man självklart uppsöka veterinärvård så snabbt som möjligt - då ögonen är känsliga och bör behandlas direkt.

En annan teori om varför en del hundar har rinniga ögon är allergi, och främst brukar man misstänka foderallergi. Här kan man testa att byta foder och se om missfärgningarna/tårarna avtar lite med tiden. Ett kvalitésfoder med naturliga, färska råvaror är att rekommendera, tex MUSH barf hundmat. Många hundägare som byter till denna typen av foder märker faktiskt stor skillnad för allergikänsliga hundar - så foderbyte kan också vara värt att testa för din hund med rinniga ögon! :)

Kom ihåg att tvätta rent och torka torrt kring din hunds ögon- / salong Tasston

Kommentarer
    Bild

    TASSTON

    Här i våran fina lilla blogg kommer du kunna hitta pälsvårdstips, nyheter, vad som händer i salongen samt annat smått och gott.

    Den lilla hundsalongen med stort hjärta.

    Arkiv

    Januari 2022
    Maj 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Mars 2020
    Februari 2020

    Kategorier

    Alla
    Allmänt
    Hundraser
    Ögon & Öron
    Pälsvård
    Tänder Och Mun
    Tassar & Klor

    RSS-flöde

Marknadsvägen 113
183 78 Täby
Telefon: 076 911 29 36
Bild

Marknadsvägen 113

183 78 Täby

Telefon: 076 911 29 36

  • Hem
  • Pälsvård
    • Klipp & Trim
    • Bad & Spa
  • Tasston
    • Kontakt
    • Bilder
    • inför besök >
      • bokningsregler
      • värdegrund
  • Butik
  • Prislista